Hur bygger man upp förtroende efter en separation?

Som deltidsförälder så brottas man ideligen med förtroendefrågan… Eftersom man som föräldrar inte lever ihop, delar man heller inte vardagen. I vardagen finns med- och motgångar, och i dessa blir de i flesta fall okända för varandra. Och här kan uppstå problem, speciellt när det gäller motgångar. Det ligger i båda föräldrarnas intresse att barnet har det bra hos varandra. Hur öppen skall man vara mot varandra?
I och med en separation, hur den än gått till, skapas en förtroendeklyfta mellan föräldrarna. Orsakerna kan var olika, och inte alltid helt lätt att definiera. Men uppenbart är det så att i och med att man tappar förtroende, letar man också fel och brister hos den andre. Här kommer det stora problemet in. För att kunna återskapa förtroendet måste man vara öppen och ärlig, men om man upplever att man får ”kniven i ryggen”, eller blir starkt misstrodd, försvinner också viljan till att vara ärlig. Man skapar då hellre en fasad bara för att det skall vara lugnt. Fasaden är dock inte beständig…

A och O i att bygga förtroende är att lyssna, och inte fördöma. Åsikter om den eller andras agerande kan behålla för sig själv, för det som är gjort är gjort och kan inte återkallas. Utgå från nuet, och inte det som varit, för barnen lever här och nu, och som föräldrar skall vi vara för dem här och nu. Inte i dåtid.
Mitt enkla knep, som jag nu försöker praktisera i verkligheten är att öppna mig, visa mina sår, riskera flera sår, men acceptera att det blir så. Inte vara rädd för att säga fel saker, utan hellre ta ett ”knivhugg” till. Hur cyniskt det än kan låta, så stärker ”knivhuggen” förtroendet, även om det i stunden kan göra fruktansvärt ont.

Öppenhet, ärlighet, våga säga hur man känner, orka ta kritik och konstruktivt bemöta anklagelser. Det bygger förtroende. Att sticka huvudet i marken gör det inte!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s