Är man som förälder någonsin jobbig?

Idag blev jag upprörd. Riktigt upprörd! Jag förfäras ibland över hur skola och andra myndigheter blundar för de problem som finns. Jag har själv som förälder drabbats av det, men inte alls som en nära och kär vän har gjort. Hon har kämpat för sina barn, båda med neuropsykologiska funktionshinder (NPF). Bara det är en enorm påfrestning för en förälder. Att sedan behöva föra en ojämn kamp mot skola, sjukvård, socialtjänst och andra myndigheter gör livet som förälder enormt svårt, och jag kan bara beundra henne.

Men nu till det som gjorde mig upprörd.
Idag fick pojken gå hem från skolan. Han hade ”ont i magen”. Jag känner igen det från min egen skoltid. Då man vill fly från det hemska får man ”ont i magen”. Det är det första som gör mig riktigt upprörd! Här borde skolpersonalen hört alarmklockorna ringa! Men nej, de är döva för dem.
Pojken kommer hem, berättar för sin mamma vad som hänt. Mamman kontaktar skolan, och de ställer sig oförstående kring det han berättat för sin mamma, för de har inte sett eller hört något. Och sedan händer inget mer… Pojken mår dåligt, och mamman mår dåligt. Skolan = de tre aporna! Fullkomligt oacceptabelt!

Det andra som gör mig fruktansvärt upprörd är att skolan inte vill eller vågar lyssna på föräldrar. De är så oerhört rädda för kritik att de gärna blundar för det. Inom skolledningar, och det har jag hört från många som jobbar inom skolvärlden, råder mentaliteten ”slicka uppåt och sparka nedåt”. Som en vän till mig, som är lärare beskrev det; Man får uppdrag som är omöjliga att klara och sen får man ändå stå till svars när man misslyckas. Hur ska en pedagog kunna göra ett bra jobb under de förutsättningarna?

Hur ska man kunna reda bot på mobbning och kränkningar på skolan om en sådan mentalitet råder inom skolledningar?
Jo, genom att vara förjävligt jobbiga föräldrar! Minsta incident skall anmälas. Reagera omedelbart och var jobbig. Gärna polisanmälan om det behövs. Vi som föräldrar har som tradition varit rädda för att stöta oss med skolan, och vill gärna hålla oss vän med dem, men det är faktiskt våra barns arbetsplats, och där ska de ha det bra, så vi har rätt att ställa krav.

Nej vi är aldrig som föräldrar jobbiga! För glöm inte att rektorn kan få byta jobb som rektor på skolan, men vi kan aldrig bli utbytta som föräldrar oavsett hur mycket rektorn vill det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s